برترین ظروف غیرسمی برای پخت وپز کدام اند؟

به گزارش فروشگاه های میهن، اگر درباره مواد مضر PFA با نام های پر و پلی فلوروآلکیل (Per- and polyfluoroalkyl) اطلاعاتی دارید و درباره آن ها نگرانید، تنها نیستید. در اصطلاح به آن ها مواد همواره شیمیایی می گویند. شواهدی وجود دارد که این مواد ممکن است مسائل بهداشتی و محیط زیستی بی شماری ایجاد نمایند. همه این حرف ها چه ربطی به آشپزی دارد؟ باید بدانید که این مواد در ظروف نچسب به کار می روند.

برترین ظروف غیرسمی برای پخت وپز کدام اند؟

در دهه 1940 قابلمه ها و تابه های نچسب با پوشش هایی که برای مقاومت در برابر چربی، روغن و آب فراوری می شدند، وارد بازار شدند. مواد شیمیایی که این امکان را فراهم می کردند در زیر چتر PFAS قرار می گیرند و زیرمجموعه ای از پلی تترافلوئورواتیلن (PTFE) و پرفلوروکتانوئیک اسید (PFOA) هستند که معمولاً در زبان عامه به آن ها تفلون می گویند.

با تحقیقات تازه که این مواد شیمیایی را با کاهش ایمنی در بچه ها، بیمارهای کلیوی، بیمارهای تیروئید و سایر مسائل سلامتی مرتبط می نماید، استفاده از PFOA در بسیاری از خطوط فراوری در دهه گذشته کنار گذاشته شده است. اگرچه هنوز هم از آن استفاده می گردد. امروزه بسیاری از برندها ادعا می نمایند ظروف آشپزی آن ها فاقد این مواد شیمیایی است.

پوشش هایی غیر از تفلون به بازار آمده اند. بنابراین حتی اگر فراوری نماینده تابه نچسب تازه شما بگوید که ظروفش فاقد PTFE یا PFOA است، ممکن است حاوی مواد شیمیایی دیگری از خانواده PFAS باشد. بسیاری از مردم واقعاً ماهیتابه های نچسب را دوست دارند. قابل درک است، آن ها غذاهای سرخ شدنی را عالی تحویل می دهند. آشپزها در این شرایط برای انتخاب ظرف باید چه کار نمایند؟

خبر خوب اینکه تعداد بی شماری جایگزین برای ظروف نچسب وجود دارد که غیرسمی هستند، از این ظروف پخت و پز غیرسمی ظروفی از جنس استیل ضدزنگ، سرامیک، چدن و فولاد کربنی را در اینجا معرفی می کنیم. بیایید در ادامه این نوشته آن ها را آنالیز کنیم.

ظرف غیرسمی به چه معناست؟

ظروف غیرسمی به ظروفی گفته می گردد که بدون استفاده از پوشش های نچسب مانند تفلون ساخته می شوند. این بدان معناست که هر ظرفی که از استیل، چدن یا فولاد کربنی ساخته شده باشد و اساساً هر ظرفی که روکش نداشته باشد، سمی نیست. در استفاده از این نوع ظروف در درازمدت زمانی که صحبت از خطرات بهداشتی و محیطی به میان می آید، احتمالاً نگرانی کمتری خواهید داشت.

آیا ظروف سرامیکی غیرسمی هستند؟

گفتیم ظروف بدون پوشش غیرسمی هستند. قابلمه ها و تابه های سرامیکی با لایه های نازکی از سیلیس پوشانده شده اند که از ماسه ساخته شده است. سطحی صاف و غیرقابل نفوذ که نچسب است. ظروف سرامیکی اغلب به عنوان گزینه ای غیرسمی برای آشپزهایی که می خواهند قابلمه یا ماهیتابه ز نچسب داشته باشند ارائه می گردد. این ظروف به طور کلی فاقد PFOA یا PTFE هستند، ولی احتمالا دوام کمی دارند.

برای اینکه ظروف سرامیکی را در شرایط خوبی نگه دارید، پخت و پز در دمای پیشنهادی مهم است. از شوک های دمایی مانند قرار دادن ماهیتابه داغ زیر آب سرد اجتناب کنید و هرگز از قاشق های فلزی روی سطح آن استفاده نکنید. در آنالیز ما در مقایسه سایر ظروف با ماهیتابه های سرامیکی، به سادگی نمی توانستیم ایستادن سمت یکی را انتخاب کنیم. در خاتمه به این نتیجه رسیدیم که ظروف سرامیکی بی نقص نیستند، اما می توانند نگرانی های مربوط به فراوری گاز سمی یا تبدیل شیمیایی را کاهش دهند.

رجحانن ظروف پخت و پز غیرسمی

هنگامی که به ظروف آشپزی غیرسمی و بدون پوشش نگاه می کنید، رجحانن انتخاب شما شامل استیل ضدزنگ، چدن یا فولاد کربنی و لعابی است. خبر خوب این است که همه این ها قابلمه ها و ماهیتابه هایی هستند که آزمایش شده، توصیه شده و بسیاری از ما از آن استفاده می کنیم.

ظروف استیل (Stainless steel)

اگر در پی یک ماهیتابه از هر نظر عالی هستید، ماهیتابه ساخته شده از استیل ضدزنگ 30 سانتی یا اگر در خانه کوچک تری آشپزی می کنید 25سانتی، رجحانن گزینه است. گرمایش آن بی عیب و نقص است و در دست گرفتن و مانور دادن با آن راحت. استیل ضدزنگ مانند یک تابه تفلون، نچسب نیست. بنابراین اگر تازه با آن کار می کنید ممکن است کمی طول بکشد تا به آن عادت کنید.

برای جلوگیری از چسبندگی، توصیه می کنیم قبل از اضافه کردن روغن، ماهیتابه را روی حرارت زیاد گرم کنید، سپس بعد از اینکه روغن داغ شد، غذا را اضافه کنید. برای قابلمه های بزرگ که در آن خورشت یا سوپ می پزید هم جنس استیل عالی است. ساسپن استیل یا آنطور ک ما اغلب در فارسی می گوییم، شیرجوش یا تابه های بلند دسته دار هم بسیار کارایی دارد.

مشخصات کلیدی ظروف استیل

  • سازگار با اجاق های القایی؛
  • وزن نسبتا کم؛
  • دمای ایمن در فر تا 800 درجه فارنهایت؛
  • قابل شست وشو در ماشین ظرفشویی اما شستن با دست توصیه می گردد.

ظروف پخت و پز غیرسمی چدن (Cast iron)

از چدن نترسید. این نوع ظروف پخت و پز می توانند برای چندین نسل دوام آورند. به محض اینکه نحوه عملکرد آن را بفهمید، تعمیر و نگهداری آسانی دارند. چدن، بادوام، راحت و ارزان است. یک خصوصیت جالب چدن این است که در طول زمان با استفاده بیشتر به طور طبیعی نچسب تر می گردد. درباره سیزنینگ (seasoning) ظروف چدن جست وجو کنید تا بیشتر یاد بگیرید.

مشخصات کلیدی ظروف چدن

  • وزن نسبتا زیاد؛
  • قیمت به صرفه؛
  • دوام بالا؛
  • سازگار با اجاق های القایی.

داچ اوون (Dutch oven)

داچ اوون یا همان قابلمه های هلندی لعابی یکی دیگر از گزینه های فوق العاده برای ظروف آشپزی غیرسمی هستند، به خصوص در پخت خورش ها، تاس کباب، خوراک ها و راگوها. این قابلمه ها معمولاً با فولاد یا چدن ساخته و با لعاب پوشانده می شوند که از چدن در برابر زنگ زدگی محافظت می نماید و سطح پخت و پز را تا حدودی نچسب می نماید. این دسته در میان چدن و لعابی قرار می گیرند و خصوصیات هر دو را بهینه می نمایند.

ماهیتابه های چدن با روکش لعابی هم از تخم مرغ نیمرو گرفته تا استیک را بهتر از هر محصول دیگری می پزند. این نوع تابه سریع ترین درجه حرارت را به دست می آورد و دمای ثابتی را در طول پخت و پز نگه می دارد. به علاوه، درجه حرارت مناسب برای آن به 900 درجه فارنهایت می رسد و در صورت احتیاج، انداختن آن در فر پیتزا را ایمن می نماید. سطح لعابی نیز تا حدودی به طور طبیعی نچسب است.

مشخصات کلیدی داچ اوون

  • قیمت نسبتا بالا؛
  • وزن نسبتا بالا؛
  • سازگار با اجاق القایی؛
  • گارانتی مادام العمر؛
  • قابل شست وشو در ماشین ظرفشویی است، اگرچه ما شست وشو با دست را توصیه می کنیم.

ظروف پخت و پز سرامیکی (Ceramic)

تابه های سرامیکی واقعی نچسب نیستند. یعنی مواد شیمیایی در پوشش آن ها به کار نرفته. اما در کاربرد آن ها خیلی به ظروف نچسب نزدیک می شوند. در آزمایش های دوام که با خراشیدن سطح با کاردک فلزی، برای تقلید از تمیز کردن و استفاده روزمره انجام شد، مقداری از ماهیت نرم سطح خود را از دست می دهند. اما به طور کلی، ظروف لعابی انتخابی غیرسمی با قیمت مناسب است.

مشخصات کلیدی ظروف لعابی

  • حداکثر دمای فر 500 درجه فارنهایت؛
  • سازگار با اجاق القایی نیست؛
  • شست وشو فقط با دست؛
  • قیمت نسبتا ارزان؛
  • دوام نسبتا کم.

ظروف آشپزی فولاد سخت (Carbon steel)

ظروف پخت وپز استیل کربنی همزاد چدن و مخلوطی از کربن و آهن است. تابه های فولاد کربنی به طور قابل توجهی نازک تر و سبک تر هستند و نسبت به تغییرات دما واکنش بیشتری نشان می دهند. این ظروف تقریبا آنچه از ظروف چدنی انتظار می رود را برآورده می نمایند. گرچه در پخت بعضی غذاها و بعضی روش های پخت، تفاوت میان آن ها بارزتر می گردد.

شاید با خود فکر کنید که وزن کمی کمتر و قیمت اندکی پایین تر رجحان خاصی به این ظروف نسبت به چدن نمی دهد و بهتر است که ظروف چدنی را به جای آن ها انتخاب کنیم. اما باید بدانید که بهتر و بدتر بودن ظروف برای هر روش پخت، هر مکتب آشپزی و هر غذایی فرق دارد. تابه های ووک از جنس فولاد کربنی بسیار بهتر از ووک های استیل یا چدن هستند. چدن برای ووک جنس خیلی سنگینی است که برای حرکت های چابک آشپزی با این تابه مناسب نیست. استیل هم به خوبی فولاد کربنی دما را در سطح تابه یکنواخت نگه نمی دارد. پس برای غذاهای آسیای شرقی به این جنس از تابه بیشتر از بقیه اعتماد کنید.

مشخصات کلیدی ظروف پخت و پز فولادی

قیمت به صرفه تر از چدن؛ وزن نسبتا کمتر از چدن؛ شست وشو فقط با دست؛ سازگار با اجاق القایی.

سوالات متداول درباره ظروف پخت پز غیرسمی

در ادامه کوشش نموده ایم به مهم ترین سوالات درباره ظروف غیرسمی پاسخ دهیم. اگر سوال دیگری درباره این ظروف دارید برای ما کامنت بگذارید.

مزایا و معایب ظروف غیرسمی چیست؟

ظروف غیرسمی فاقد مواد شیمیایی هستند که در ظروف نچسب سنتی مانند PFOA یا PTFE یافت می شوند. به طور کلی استفاده از آن ها را بدون ترس از گازگرفتگی و اثرات کلی بر سلامت یا محیط زیست و ایمن تر است. با این حال، از آنجایی که ظروف غیرسمی مانند استیل ضدزنگ، چدن یا فولاد کربنی، روکش نچسب ندارند، مراقبت بیشتری برای حفظ شکل آن ها لازم است. به عنوان مثال، چدن و فولاد کربنی باید قبل از اینکه خواص نچسب آن ها را مشاهده کنید، یک فرآیند آب بندی را طی نمایند. در حالی که بعضی از آن ها از پیش آب بندی می شوند، مهم است که بدانید چگونه از آن ها مراقبت کنید.

آیا ظروف استیل ضدزنگ غیرسمی هستند؟

بله، ظروف استیل غیرسمی هستند زیرا پوششی ندارند. بنابراین، هنگام پخت و پز با آن ها، لازم نیست نگران مواد شیمیایی مانند PFOA یا PTFE باشید.

آیا نکته ای درباره ظروف چدنی و فولاد کربنی وجود دارد؟

بله، توصیه می کنیم غذاهای اسیدی مانند سس گوجه فرنگی را برای مدت طولانی در چدن و فولاد کربنی نپزید زیرا می تواند سطح نچسب طبیعی ظرف را از بین ببرد.

منبع: seriouseats

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 2 شهریور 1402 بروزرسانی: 2 شهریور 1402 گردآورنده: mihanshops.ir شناسه مطلب: 1597

به "برترین ظروف غیرسمی برای پخت وپز کدام اند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برترین ظروف غیرسمی برای پخت وپز کدام اند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید